I betraktarens öga

”Man måste ju unna sig något någongång!” ”Man måste ju leva också!” ”Ha roligt!” ”Släppa loss!”

Meningar som jag hör ibland när jag berättar om mina värderingar eller hur jag vill leva mitt liv. Dessa åsikter kommer ifrån människor som betraktar mitt liv som grått och tråkigt, får jag anta. Vilket är ok. Faktiskt. För vi har alla olika bakgrunder, olika förutsättningar och olika personligheter. Fast jag vet inte säkert om de tycker att mitt liv verkar grått och tråkigt. Kanske är det bara vad jag tror?

Att inte äta kött t.ex. är ett väldigt infekterat val jag gjort. Människor går i försvarställning och har 1 miljon anledningar till att äta kött. Vilket tydligen måste förklaras för mig. Men jag vill inte äta kött. Kan det inte bara vara ok med det? När det läggs ut bilder på facebook där mina vänner sitter och har trevligt vid grillen så ”gillar” jag oftast deras bilder. Inte för vad som ligger på grillen utan för att jag är glad att de har det trevligt och umgås. När jag lägger ut bilder på min mat eller vad jag tänker äta eller tillaga så är det inte så många som ”gillar”. All kommunikation är kommunikation. Även det som inte sägs.

DN

Mitt matval har jag gjort av empati med våra djur. Jag vill inte vara en del av andras lidanden. Varför är det fel att vara empatisk? Jag har också gjort mitt matval pga hälsan. Jag anser att det veganska sättet att leva är det mest hälsosamma. Slutligen, miljön. Köttproduktionen är den största miljöboven vi har. Jag kanske inte är så duktig på att källsortera men jag äter iallafall inte kött! Men det är mitt val och jag har min dotter att tacka för det. Hon öppnade min ögon. Till slut. Fast jag var svår att få att lyssna. Men till slut så. Jag kunde inte sticka huvudet i sanden längre och låtsas att problemet inte fanns. Tack för det, Todan!

Be-the-change-that-you-wish-to-see-the-world

Sen har jag mer och mer gått ifrån alkohol. Jag älskar vin. Helst rött. Men också vitt. Jag gillar att hälla upp ett glas rött i min ensamhet och bara njuta av det. Men att gå ut och parta eller träffas hemma hos någon och festa till ordentligt är något jag inte mer gör. Jag har hört mig för bland vänner om alkoholfritt vin och fått en del uppslag. Det ska finnas ett gott alkoholfritt rosé. Ska absolut testas! Jag har ingen alls behållning av att gå ut på stökig krog eller restaurang och bli full. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att gå ut och dansa. Nykter! Jag har väl aldrig egentligen varit ett stort fan av uteliv men när det begav sig så visst intog jag en hel del alkohol. Att inte dricka alkohol i dylika sammanhang är att möta sig själv! ”Jag dansar aldrig nykter” sjöng Uggla. Och det stämmer in på de flesta. Men från nu så dricker jag inte alkohol vid olika sammankomster. På sin höjd kommer jag fortsätta ta ett glas rött hemma vid min härd.

Varför inte dricka alkohol? För det första gillar jag inte vad alkohol gör med mitt sinne. Jag vill vara klar i hjärnan. Helt klar. Jag vill också vara mig själv. Dagen efter behöver jag väl knappast nämna? Ingen hel dag som går till spillo pga baksmälla och dålig sömn. Inte heller kommer jag vräka i mig massa onyttigt som vi ju ofta gör dagen efter. Jag kan köra bil hem från festen. Vilken lyx. Jag kommer alltid hem och slipper sova över. Jag tror inte att detta kommer ligga mig i fatet. Att jag slutar dricka alkohol. Mina vänner kommer säkerligen fortfarande tycka om mig och vilja ha med mig på fester o.d. Men jag förväntar mig faktiskt åsikter från andra även i detta val jag gjort. Så nu är det i både mat OCH alkohol som jag urskiljer mig :-). Jag tror inte heller att det blir en sådan stor grej i mitt liv eftersom jag redan nu väldigt sällan är på fest. Och ja, där kommer den introverta personligheten in också :-). Men sen kommer jag att fr.o.m nu välja att anta att det är av nyfikenhet som folk frågar: ”Varför äter du inte kött?” ”Dricker du inte?” Och framförallt, att de vill höra svaret.

10175009_10152301658297295_4918470830630038442_n

Jag älskar att vara vegan. Det känns så rent och fräscht! Jag köper också så mycket krav som jag hittar. Och fairtrade. Både när det gäller mat OCH vin! Även ett och annat klädesplagg är fairtrade. För mig känns det gott att veta att jag får i mig näring, att maten jag äter har blivit producerat på ett miljömässigt och hälsosamt vis, att männsikor får rättvisa löner och ingen levande varelse har lidit eller fått dö pga mig. Präktig till tusen. Eller?

I och med att tanken om ett alkoholfritt liv föddes hos mig har jag mött den ena människan efter den andra som valt att inte dricka alkohol. Somliga är helt nykterister medan andra är som jag. Kan tänka sig att ta ett glas någongång då o då. Häftigt. I attract what I am! Jag är inte förvånad!

10171719_897942770233320_7809145927412260731_n

Så huruvuda mitt liv är tråkigt utifrån mitt matval eller intag av alkohol ligger i betraktarens öga. Jag hade inte gjort mina val om de kändes fel. Och jag älskar mitt liv. Jag har äntligen kommit tillrätta och kan starta på nytt med vuxna barn och bara mig själv att tänka på.

Yoga, smoothie och sol väntar. Och jag fortsätter skala av sånt som inte längre ger mig behållning.

Namaste

Pia

 

 

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Livstil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s