Min veganska mat

Jag får ofta frågan om vad jag äter som vegan. När jag berättar att jag inte äter något med ögon och inte heller några mejeriprodukter eller ägg slår det aldrig fel. Men vad äter du då?

Jag blev vegetarian för några år sedan. Min mellandotter har varit vegetarian till och från hela sitt liv. Det var hon som till slut nådde fram till mig. Med sitt förnuft och stora hjärta. Jag kunde helt enkelt inte blunda eller sticka huvudet i sanden längre bara för att jag tyckte det var så gott att äta kött. Anledningen till att jag blev vegetarian var att om jag inte kunde döda en gris, ko eller kyckling själv så var det helt förkastligt att jag lät någon annan sköta mitt smutsiga jobb. Vad är det för skillnad på en hund och en gris rent levnadsmässigt. Hur kan jag älska den ena och döda den andra? Hur kan jag pussa och krama den ena och äta den andra? Nä, det gick inte ihop. Ekvationen.

Image

Steget från vegetarian till vegan var inte långt. Äggproduktionen är under all kritik. Ev skulle jag kunna äta ägg om jag kunde köpa från en granne som har några höns som får gå fritt ute i trädgården. Och det har jag faktiskt haha. Så jag ska fråga dem en dag om de får ägg över någon gång, för då köper jag gärna. Mjölk däremot kommer jag aldrig mer att nyttja, eller allt det som tillverkas av mjölken. Mjölken ska kalven ha. Kalven har rätt att få stanna hos sin mor och dia. Precis som i övriga djur- och människovärlden.

Var och en behöver själv fatta sina egna beslut. Var och en får själva ta reda på hur det fungerar i vår djurproduktion. Det har jag gjort. Och fattat ett beslut därav. Jag är vegan!

Ok, största anledningen till att jag är vegan är av empatiska skäl mot djuren. Men sen är också djurproduktionen vår största miljöbov! Och jag vill leva ett liv mer hållbart än vad jag gjort tidigare. Detta går hand i hand med att jag downshiftar, alltså går ner i arbetstid för att istället ägna min tid åt annat. Mindre arbetstid, mindre pengar att lägga på konsumtion vilket också är bra för vår miljö! Men som sagt det bästa valet man kan göra när man värnar om miljön är att minska på köttkonsumtion. Det känns så jäkla bra i själen att vara vegan!

Image

Ett tredje och sista skäl till att utesluta kött och mejeriprodukter är hälsan. Kött är cancerframkallande! Sen finns det en hel rad med kostrelaterade sjukdomar som vi människor lider av tack vara vårt val av matintag. Kött och mejeriprodukter är inte bra för ett långt hälsosamt liv. Den ena undersökningen efter den andra visar på att det är det veganska levnadssättet som är det mest hälsosamma. Vilket också förstås känns bra i själen för mig. Och jag väljer bort sådant som smakar ljuvligt gott för gommen för min hälsas skull! Mitt val. Precis som jag en gång slutade röka för hälsans skull, trots att jag älskade smaken av tobak och trots att jag var fruktansvärt beroende av nikotinet.

Men vad äter jag då? Jag dricker 1 l grön smoothie varje dag. Jag äter mycket rawfood. Sen finns det färdigmat i frysdiskarna att köpa. Anamma är ett märke som är 100 % veganskt. Det har jag i frysen och plockar fram till middag då och då. Det är hamburgare, köttbullar, köttfärs, grytbitar. Helt veganskt och jättegott. Mellan varven juicar jag och då dricker jag grön juice, morotsjuice, rödbetsjuice ihop med min gröna smoothie. Dessutom gör jag en chokladsmoothie varje dag där grunden är havremjölk, raw cacao och banan. Sen äter jag gröt eller musli till frukost. Ihop med havremjölk. Jag dricker varm choklad gjord på raw cacao och havregrädde, en skvätt agavesirap som sötningsmedel. Socker försöker jag helt undvika eftersom jag märkt att jag är sockerberoende.

Men visst händer det att jag bryter mitt veganska liv och äter sådant som jag vanligtvis inte äter. Då handlar det oftast om räkor och ostbågar. Vän av ordning är då snabb att tala om för mig att jag inte är vegan! Nä, det kanske jag inte är. Men jag kommer fortsätta säga att jag är vegan. Jag äter honung ibland också…

Image

Be happy :-)!

Kram

Pia

 

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Livstil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s