Introvert och högkänslig

Jag är otroligt introvert! Och dessutom högkänslig. Introvert betyder att jag hämtar energi inifrån mig själv. (Att vara ensam och att vara i lugn och ro och att jag har få men djupa relationer). Till skillnad mot de som är extroverta som får energi utifrån. (Att omge sig med människor eller upplevelser och har många vänner). Högkänslig för att jag lätt blir överväldigad av ljud och ljus. Andra människors sinnestämningar påverkar mig m.m.

Image

”The road not taken” by Robert Frost is my favorite poem. Btw.

Jag har extroverta vänner. I deras liv händer det hela tiden saker. De är på fester eller bjuder själv på fest. De är ute och flänger och far och umgås med människor. Samtidigt som de jobbar heltid! Jag går sönder bara av att höra talas om vad min goa vänner gör på helgerna eller under sina ledigheter. De å sin sida tänker alldeles säkert detsamma om mig. Att de skulle gå sönder om de levde mitt tråkiga tysta liv haha. Men visst är det ändå häftigt att vi alla kan mötas någonstans där på halva vägen. Medan mina extroverta vänner umgås håller jag mig hemma. Men ibland tittar jag ut ur min håla och vill vara med och då står alltid någon dörr öppen för mig. Och det är så jäkla skönt att jag har kommit till den punkten i mitt liv att folk inte tar illa vid sig när jag hellre väljer att vara hemma än att umgås.  Alla har förstått att det är sådan jag är. Även jag har förstått, det tog sin lilla tid kan jag säga.

Jag har förstås också vänner som är introverta. Att vi är vänner är egentligen ett mysterium. Eftersom ingen av oss har någon större lust att umgås haha. Men vi förstår varandra på ett sätt som inte extroverta gör. Vi är lika! Jag kan räkna upp en handfull introverta nära vänner jag har där det ibland går år mellan mötena och där vår vänskap bygger på mess 4 ggr/år. Typ! Men vänskapen är lika djup för det. Om inte djupare.

Image

Jag var på Torp i Uddevalla och handlade idag. Storhandlade. Jag åker in högst 2 ggr/månad för att storhandla. Ingen storhandlar så fort som jag! Med inköpslistan i högsta hugg kör jag kundvagnen upp och ner för varugångarna medan jag beordrar min son att hämta varor allt eftersom vi fyller vår vagn. (Det gick ännu fortare att handla när jag hade 3 tonåringar som hjälpte till att fylla kundvagnen). Jag behövde en flaskdiskborste idag. Men hittade ingen. Istället för att leta mellan hyllorna eller fråga, och leta, efter personal gav jag bara faan i det. Jag åkte heller inte till någon annan affär. Jag hoppades helt enkelt på att syrran har en att låna ut tills jag åker och handlar nästa gång! Jag har aldrig tagit tid, men jag lovar, det tar inte många minuter för mig att fylla en kundvagn till bredden och på höjden. Sen iväg till kassan. Jag lägger upp varorna, sonen packar. Ut i bilen, ut på motorvägen. Hem!!

Måndag morgon är en bra tid att storhandla. Eller timmen innan de stänger på vardagarna. Minimalt med människor. Minimalt med intryck för mig att ta in. Nu är jag hemma igen. Lite kraftlös men inte så farligt. Resten av dagen kommer jag tillbringa vid datorn, i en bok, ute på altan. Ensam! 🙂

Jag tycker om att vara introvert. Du som är extrovert tycker säkert att det är bra att vara extrovert. Men i vänskap och i olika relationer så är en mix att föredra. På arbetsplatser behövs vi båda , vi är starka inom olika områden. I partnerskap tror i alla fall jag att det är bra om en är introvert och en är extrovert. Svart och vitt. Yin och Yang. Etc etc.

Jag ska träffa vänner torsdag kväll. Det ska bli så himla roligt. Vänner jag känt i närmare 35 år. Vi har vuxit upp ihop, gått i skolan ihop och vi har jobbat ihop. En har bott i Grebbestad hela livet, 1 har bott överrallt i hela livet nu senast bor han i Stockholm osså jag då. Som precis återvänt hem igen efter 18 år i Västerås. Torsdagkväll blir minnenas afton och en helsickes massa skratt. Fredagkväll ska jag träffa nya vänner. Vänner man möter och bara klickar med. 3 brudar blir vi. Lite vin och mysig restaurang. Den ena galnare än den andra. Jag är nog den som är friskast… Fredagkväll kommer sluta med magont pga för mycket skratt. Asså jag kommer träffa mer folk dessa dagar än vad jag vanligtvis gör på 6 månader! Lördag hittas jag ute på altan i solstol och solbrillor. Regnar det hittas jag på altan under tak med näsan i en bok. Återhämtning!

Image

Ungefär så haha. Men jag älskar mina vänner ändå…hur nu det går ihop??

Nu har jag tagit en 3 timmar lång paus sen jag kom hem ifrån Uddevalla. Nu ska jag ta hand om all frukt som jag bara lämnade på köksbordet. Och disken av sådant som jag plockat ut ur kylskåpet. Att skriva på bloggen är otroligt rogivande för mig. Tack för att ni läser!

Kram

Pia

 

 

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Livstil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Introvert och högkänslig

 1. pippilotti skriver:

  The road not taken!

  Bland det vackraste som skrivits. Mitt absoluta favoritpoem. Önskar jag alltid kunnat (vågat) leva upp till den devisen… men livet lär oss ibland i långsamma kringelkrokar, och till slut så kan vi börja flyga 🙂

  Gilla

  • Frihet i blodet skriver:

   Ja, vägen är verkligen inte rak alltid! Det klack verkligen till i mig när jag läste poemet första gången. Love it. Vartenda ord talar till mig! Kul att det finns fler än jag som förstår ;-). Kram.

   Gilla

 2. pippilotti skriver:

  Introvert och högkänslig! Vilken intressant definition/diagnos.Fick en riktig aha-upplevelse av att läsa din text. För hjälp, vad jag känner igen mig… Fast jag tycks vara extrovert när jag väl befinner mig i sociala sammanhang 🙂 Men sedan krävs återhämtning i form av egentid. Hur kom du fram till detta? Genom något test eller?

  Gilla

  • Frihet i blodet skriver:

   Hej! Ja, det är samma med mig i sociala sammanhang. Människor tror inte att jag är introvert när jag beträttar. För jag är så uttåtriktad när jag väl sticker ut näsan.

   Kolla MBTI (MyerBriggsTypeIndicator) och titta lite närmare på HSP (HighlySensetivePersonality). Kram.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s