Ledarskap och andlighet.

Jag har nyligen pluggat färdigt min utbildning i ledarskap. Om också ur ett yrkesmässigt perspektiv så var det oerhört lärorikt ur ett eget personligt perspektiv. I samband med utbildningen tog jag också till mig den andliga läran i mitt privata liv. Detta är ingen slump som jag ser det. Att jag samtidigt utvecklades andligt och pluggade ledarskap. Inget är någonsin en slump. Allt sker av en anledning. Det finns många likheter i ämnena ledarskap och andlighet. Att ta ansvar för allt du säger, tänker och gör! Bl.a. Och jag växte som människa dessa år. Jag växer och utvecklas fortfarande. Det gör vi hela livet igenom. Kanske inte alla, men de flesta ;-).

Jag jobbar med människor i mitt yrke. Inom hotell och konferensbranchen. Människor kommer till vår anläggning med förväntningar. Olika sådana. Några har stora förväntningar, andra har mindre. Inte alltid lyckas vi leva upp till våra gästers förväntningar. Så är det bara. Vi är alla olika. Men vi som jobbar i branchen behöver ha en förståelse för hur vi som människor fungerar. Vi behöver kunna möta människor som är arga eller besvikna på ett respektfullt sätt. Vi behöver också förstå att vi alla innerst inne har samma behov. Behov av att bli sedda och respekterade.

I mitt privata liv, utanför yrkeslivet, ser och hör jag ofta människor som alltid vill ha sista ordet. Det är viktigt att få sista ordet. Att ha rätt! Eller att höja sig själv genom att prata ner en annan, att dölja sin dolda agenda genom att skämta/förlöljliga den andra. Men i grund och botten handlar det om en dålig självkänsla. Ett behov av att hävda sig handlar alltid om dålig självkänsla. Jag ser det till vardags men ibland också i mitt yrke. När en gäst på hotellet är missnöjd krävs det en god självkänsla för att möta gästen på ett respektfullt sätt. Istället för att ordkriga om vem som har rätt eller fel. Eller tilltala på ett nedlåtande sätt. Detta kanske låter självklart i mångas öron men tro mig, när det väl kommer till kritan har vi alla lite till mans eget revirtänk i fokus.

1473020_10201713228531368_1417807530_n

Hur man uppfattar situationer skiljer också människor emellan. Detta bör vi också alltid ta i beaktande. Då pratar jag inte yrkesmässigt utan alltid. I vårt privatliv, med familjen, bland vänner etc. Det jag uppfattar som ett skämt kan någon annan ta som en förolämpning. Ingen av oss har rätt men ändå har båda av oss rätt. Den enda egentligen som har svaret är den som levererade skämtet/förolämpningen. Hur du uppfatttar allt som jag skriver, säger eller gör är din sanning och ditt ansvar. Det har inget med mig att göra. Tänk om vi alla i vår ovänskap eller oliktänk kunde försöka tänka på det. Att det jag säger inte är säkert är det som du hör. Och vice versa.

Att plugga ledarskap, att meditera, yoga och studera andlighet har gett mig en större förståelse och respekt  för andra människor. När människor beter sig illa blir jag inte upprörd eller ledsen. Istället förstår jag varför. Jag har också fått en större förståelse för mig själv och ser på mitt eget beteende med andra ögon. Jag har haft en dålig självkänsla. Utan att ens veta om det! I mitt fall har det visat sig i en känsla av att underskatta mig själv. Andra överskattar sig själv. Same, same. Dålig självkänsla.

e83ef6d57db13bfe7803a1c1f079dc36_500

Ur ett yrkesmässigt och ett företagsekonomiskt synsätt är det viktigt att anställa människor med god självkänsla. Eller att vara beredd att erbjuda utbildning eller hjälp till dem som behöver. Egentligen borde alla anställda få gå på föreläsningar och workshops i ämnet! För hur det än är, man kan ha en oerhört kompetens inom sitt gebit men fortfarande ha en skitkass självkänsla. Och ja, det här är ju inte lätt att veta när man anställer eller sätter samman arbetsteam. Och jag har inte lösningen till problemet dålig självkänsla. Jag bara skummar på ytan med den lilla kunskapen jag har :-). Jag och en f.d. klasskompis pratade om det här för något år sedan och kom fram till att ämnena personlig utveckling, ledarskap, personlighetstyper etc borde finnas på skolschemat från tidig ålder. Det tycker jag fortfarande.

b0919d1987ab53b11b0774cabc4c55ad_500

Dags för mitt dagliga möte med mig själv. Yoga och meditation på schemat! Testa själva, börja lite och i egen takt. Självkänslan kommer som ett brev på posten!

Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself. (Rumi).

Namaste

Pia

 

 

 

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Personlig utveckling och Självkänsla. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s