Vårt inre åldras inte

Jag var 29 år, han 55. Vi möttes för att han hade en kompetens som jag saknade och som jag var i stort behov av. Han satt på en stol till hjälp åt nyföretagare. Och jag skulle komma att starta företag 1 år senare.

Han var f.d. bankchef. Han hade eget företag. Mångårig erfarenhet av näringslivet. Och jag och min dåvarande man hade en affärsidé. Vi kom överens från dag 1. Han var otroligt ödmjuk, inte alls dryg och viktigt eller märkvärdig. Down to earth! Det gick att skoja med honom och vi skrattade mycket ihop. Han trodde på mig och min förmåga att driva igenom affärsidén. ”Du är en sann entreprenör” sa han till mig. Jag gick hem och slog upp ordet! Entreprenör! Det lät fint! Och faktum är att jag allt sedan dess sagt att jag har en entreprenörisk ådra i mig! För det har jag. Han såg det jag själv inte visste. När vindarna blåste kalla sa han orden jag bär med mig i allt jag gör från den dagen: Pia, ha blicken i marken och hög svansföring! Han blev min mentor.

1505479_668369609877281_1855507918_n

När sedan företaget skulle startas stötte jag på motstånd på banken. Banklån var inte att tala om. Jag blev bemött farbroderligt av en man yngre än mig själv. Min mentor gick i taket. Och drog i lite trådar. Jag låter det stanna vid det. Jag startade företaget med en tät kontakt med min mentor. ”Behöver du använda mitt namn för att dörrar ska öppnas, så är jag glad om jag kan hjälpa till”, sa han. Jag skrattade och sa att jag kommer utnyttja löftet å det grövsta! Och det gjorde jag! Han var med mig på möten på ALMI. Han följde med mig till banken vid något tillfälle. Han föreslog en revisionsbyrå som jag stannade kvar med under alla år. Han var med vid möten när bokslut skulle gås igenom. Han nagelfor allt med en kritisk blick. Han var ett bollplank. Och jag var oerhört stolt över att ha en sådan person att kunna vända mig till. Han var otroligt medmänsklig! Och jag hyste den största respekt för honom.

10178126_738760942811515_7566148063212149927_n Vi startade ett potatisskaleri.

Många år senare jobbade jag som säljare på ett företag. I företagets ledning satt en kompetent herre. Han var med på varje julbord företaget anordnade. När jag började min utbildning kom jag i kontakt med denna man igen. Han höll i ämnet ledarskap. Jag fick nu möjlighet att lära känna honom på ett annat plan. Dessa två män, min mentor och min lärare i ledarskap är 2 människor jag bär med mig livet ut. De är lika i mycket. De är båda framgångsrika affärsmän och de har båda den största portion ödmjukhet jag träffat hos någon människa.

10453043_793315734045484_197015641138797981_o

Men tillbaks till min mentor. Företaget såldes årskiftet 03/04 och efter det har vi inte haft någon kontakt alls. Tills idag. Jag ringde honom, Klart jag var nervös. Vad skulle han tro när jag ringer efter så många år? Men vad är det värsta som kan hända, tänkte jag! Jag kom inte på något. Så jag ringde. Och han svarade. Idag är han 73. Han var sig precis lik. Samma härliga humor. Jargongen oss emellan lite tuff! Jag frågade vad en sådan gammal farbror gör nuförtiden. Löser korsord, kanske? Han skrattade! Nä, han har fortfarande ett företag han driver. Han är fortfarande med i LIONs och just idag skulle alla herrar hem till honom på middag. Men visst tar åldern ut sin rätt. Han har bytt ut ett knä. Hans hustru fick cancer. Och överlevde. Allt är bra med dem. Men de har gått igenom tuffa tider förstås. Jag berättade om min frihetslängtan. Pia, sa han, du är en entreprenör. Du har det i dig. Det har du alltid haft. Jag berättade om ett beslut som gnager i mig. Och jag bad om råd. ”Inget är hugget i sten. Du kan alltid ändra dig. Skriv på! Men din frihetslängtan kommer alltid följa dig. En gång egen företagare, alltid företagare.”

10712952_10152836234037863_7956029072009796793_n

Det kändes härligt att prata med honom. Höra att allt var bra med honom och familjen. Han trodde på mig. När ingen annan gjorde det. Vi behöver alla en människa som tror på oss, som pushar oss och ger oss självförtroende när hela världen är emot en. Min mentor är den människan. Också min lärare tillhör det klientelet. Det som känns så häftigt är att dessa 2 herrar har lyckats ganska bra här i livet. De lever gott ekonomiskt. De har jobbat hårt för att komma dit de är idag. De är oerhört kompetenta avseende näringsliv, ledarskap och medmänsklighet. De har lyckats hålla liv i sina äktenskap, mycket tack vare fruarna antar jag. De pratar mycket om sin fruar och lyfter hela tiden fram dem. Så när människor förminskar och kritiserar mig tänker jag att Bengt och Rolf, dessa affärsmän, tycker i alla fall om min person :-).

1459269_10152415942576439_4382578808220040404_n

Ålder är bara en siffra. Jag är densamma som jag var när jag var 29. Bengt är densamma som när han var 55. Själen åldras inte. Vi ändrar åsikter, vi får livserfarenhet men i djupet är vi densamma oavsett åldrande. Vi avslutade samtalet. Han önskade mig och mina nära en god jul och jag sa att jag ringer igen om 10 år! Han skrattade.

Mottot jag lever efter myntades av Bengt för så många år sedan. ”Blicken i marken och hög svansföring.” För de orden säger så mycket. Folk har sett min blick men de missar min svansföring.

Love and light

Pia

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vårt inre åldras inte

 1. Eva skriver:

  Vilken bloggpost! Stärkande. 🙂

  Gilla

 2. Frihet i blodet skriver:

  Hej Eva!
  Vilken feedback! Stärkande :-). Tack så jättemycket.
  Kram
  Pia

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s