Skuldfri

I år blev jag skuldfri för första gången sedan jag tog mitt första lån vid 20 års ålder. Vid den tiden köpte jag min bokhylla (som jag fortfarande har kvar btw), sen köpte jag en skinnsoffa (vilken jag inte har kvar) och på den vägen är det. En dålig bostadsaffär i början av 90-talet vars lån släpade med in i början på 2000-talet. Blanco-lån för tv, surroundanläggning,  tvättmaskin, diskmaskin etc etc och ett företagslån. Dessa sista lån gick jag till min bank och bad om att få slå ihop dem till ett lån 2007. Och jag har betalat tills i år. I dag har jag inga skulder kvar.

Skulle jag levt om mitt liv skulle jag ha levt helt annorlunda. Jag skulle inte tagit lån överhuvudtaget. Någonsin! Jag skulle istället låtit mina pengar arbeta för mig. Så som jag låter dem göra idag. Att börja ta lån resulterar i att fortsätta ta lån.

10689681_10152741648990435_6680929479981165852_n

Jag sålde en bostadsrätt i början av året. Vinsten gick till att betala av skulder. Skatt på försäljning. Sedan blev det en liten kaka över. Idag har jag mitt lönekonto kvar på min bank, länsförsäkringar. I övrigt har jag allt annat på Avanza Bank. Jag har en buffert för oförutsedda utgifter på ett konto med hög ränta. Ett konto där pengar inte är bundna och inga regler för uttag finns. Därutöver placerade jag pengar i en portfölj med fonder och obligationer och startade ett månadssparande till denna portfölj. Dessutom avslutade jag mitt pensionssparande på min gamla traditionella bank.

Jag har gjort ett val i livet. Att downshifta. Att jobba mindre och byta pengar mot egen tid. Jag arbetar 75% av en heltid idag. Vilket innebär en tight inkomst. Varje krona går åt. Först ser jag till att mitt sparande får sitt. Därefter är det hyran och de fasta kostnaderna som får sitt. Därutöver är det inte så himla mycket kvar. Bilen kostar och maten kostar. Jag köper mer eller mindre aldrig alkohol. Jag använder bilen bara om jag måste. Mitt uteliv är helt obefintligt. Jag storhandlar och köper väldigt sällan sånt som inte finns med på inköpslistan. Och det roliga av allt är att jag känner inte att jag behöver tulla på min livskvalitet för fem öre!! Jag lever med ro i själen. Någon penga-oro finns inte. Jag har en liten penga-maskin som arbetar för mig. På Avanza.

10606245_10152595911690435_5667862769180860406_n

Jag har jobbat så hårt stundtals i livet. När barnen var små var det 6-7 dagar/vecka i eget företag. 1 vecka semester/år. I bohuslän, för att barnen också skulle få del av min bakgrund. Inga lediga storhelger. Under 7 års tid. Före och efter min företagar-tid har jag alltid jobbat heltid. Helt crazy tycker jag idag. Men det är ju så det är livet. Vi får livserfarenheter, vi ändrar åsikter och vi lär oss. Det är aldrig för sent att ta lärdom och att börja på nytt. Det har jag gjort idag.

Jag är herre över min ekonomi och större delen av min tid. En dag kommer jag också vara herre över min fulla tid. It is just a matter of time, my friends :-).

c6058423d59ba98f3e40dc2432e2f645_500

Denna jul blir den första julen att leva så som jag vill leva mitt liv. Här sätts inte sprätt på massa pengar. Dotter med sambo kommer hem över jul. Sonen ska fira jul tillsammans med kompisar som han bjudit hem till sig.  Härhemma kommer vi äta god vegetarisk/vegansk mat. Julklappsberget är ett minne blott. Vi kommer umgås under 1 veckas tid. Prata och diskutera. Äta och spela spel. Promenera med våra hundar. Elda i kamin och dricka glögg. Alltså, vad mer kan man begära? Jag är rikast i världen.

Love and light

Pia

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skuldfri

 1. Kul att få läsa din berättelse! Tack!
  Och Grattis till att du är där du önskar!
  Härligt att vara skuldfri!
  Lycka till med fortsättningen!

  Själv har jag också downshiftat, en process över flera år.
  Men jag har istället har jag ökat min arbetstid, till 75%
  För att kunna bli skuldfri snabbare (senast dec -15 är planen)
  Och sedan jobba med mina andra drömmar.

  Gilla

 2. Frihet i blodet skriver:

  Hej!
  Åh vad spännande med alla dessa olika livsval vi gör. Och hur vi tar ansvar över våra egna liv istället för att lägga det i andras händer :-). Du går upp i arbetstid och jag går ner, men målet är detsamma. Vad häftigt! Jag antar att jag har en del att lära av dig då du har flera års försprång. Jag har ju läst en del hos dig och jag måste säga att det är mycket matnyttigt!! Det är underbart att vara skuldfri, för det är som du säger: Sen kan man ta tag i drömmarna på riktigt!! Tack för att du delar med dig, dels här i kommentarsfältet men också i din egna blogg. Jag antar att vi kommer höra av varandra mer i framtiden haha. Ha det gott. Många kramar från Bohuslän. Pia

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s