Att växla ner…downshifta

För ca 1 år sedan började jag gå igenom alla mina tillhörigheter, i samband med stor flytt från Västerås till Bohuslän. Från att i 18 år ha bott i 5-rummare och senare 4-rummare allt eftersom barnen blev stora och flyttade hemifrån skulle jag nu bosätta mig i en 3a på 56 m2. Utan barn. Jag som alltid älskat alla mina ägodelar. Mina ägodelar VAR ju jag, för sjutton. Allt jag fått och allt jag köpt in med kärlek för att bygga gemensamt hem. Nu behövde jag banta ner på tillhörigheterna för att dels få plats i nytt hem men också för att jag inte behövde dubbel uppsättning av allt.

Det gjorde ont i början. Men allt eftersom tiden gick och mina grejer blev färre och färre och mitt bankkonto ökade så kändes det roligare och roligare. Härligt. Men framför allt: Frihet!! Alla dessa grejer i förråd och hyllor som bara flyttades med vid varje flytt var ju egentligen till besvär! Det kändes som om jag blev flera kilo lättare…vilket ju mitt hem också blev :-)! När jag hade flyttat fortsatte jag att sälja av grejer. Jag har fortfarande massor stående i ett garage som jag behöver göra mig av med. Men det gör jag till sommaren. Jag har all tid i världen nu. I mitt nya hem kom bara in det allra nödvändigaste. Det som jag behöver. Alla min älskade böcker som tidigare varit mitt liv står i kartonger i garaget. Dessa ska säljas och skänkas bort. De har gjort sitt i mitt hem, skänkt timmar av läsning till mig. Nu får de göra nytta och komma till glädje någon annanstans.

10624750_833814613327728_694568404975151275_n

I samband med stor utrensning slog mig helt plötsligt tanken om att gå ner i arbetstid. Det var en helt ny tanke för mig. Nästan chockartad! Jag har jobbat heltid i hela mitt liv. Varit fast i ekorrhjulet med inkomstjakt och konsumering! Bara rusat på utan tanke. Men gav det någon mening till livet? Nä, det kan jag väl inte påstå! Jag ville kliva av. Och gjorde det. Mindre pengar men mer tid. Så himla skönt. Jag byter mina pengar mot tid medan andra byter sina pengar mot konsumtion av olika slag.

Att växla ner betyder att jag får mer tid till vila. Jag får mer tid till att vara i mitt hem. Jag får mer tid till att göra sådant som jag tycker är roligt. Jag är inte sönderstressad för att allt som behöver göras ska göras under 2 dagars ledighet. Idag är jag ledig 3 dagar i veckan. Och bara den där enda dagen gör stor skillnad. Jag har gått över mina kostnader och stramat åt. Min innetemperatur är 18 grader. Jag eldar med ved varje kväll och på morgonen håller huset 22 grader. Allteftersom dagen passerar sjunker temperaturen tills den är 18 igen och det är återigen dags att tända kamin. Jag tror att det är bra för miljön att växla ner. Se bara på min elförbrukning! Bilen används till jobbet och när det storhandlas. Och jag konsumerar inte! Det känns bra i hjärtat :-).

10846021_620262394767086_3984096728519568119_n

Min extra dag gör att jag kan plugga till coach utan stress. Att jag kan ägna tid med Matilda, min aussie. Att jag kan skriva. Sysselsätta mig med ekonomisk planering i form av privat-ekonomi och pengaplacering. Mindre med ägodelar och mindre bostad innebär också att tid sparas då jag inte behöver städa i parti och minut. Tid sätts av till mig själv. Hur konstigt det än låter så sätts det också av pengar till mig i och med att jag downshiftat. Att jag inte konsumerar sparar in mer pengar än vad jag förlorar i 25% mindre arbetstid! Så jag har blivit rikare både i tid och i pengar. Men ack så fattig i konsumtion haha! Vad jag inte har snålat in på är riktig mat. Krav och fairtrade står högt i kurs hos mig. Tillsatsfri mat, ren mat och så gott som inget halvfabrikat. Massor frukt och grönt.

10805830_394548314028092_2595170762440116348_n

Denna vecka är jag ledig 4 dagar. I dag har jag burit ved och fyllt på vedlåren. Promenerat i Hunnebo med Matilda (lite social träning). Börjat röja i gästrummet eftersom dotter och svärson kommer på fredag. Suttit i telefonsamtal med pensionsbolag då jag flyttar allt mitt pensionsspar till Avanza. Handlat lite mat. Nu ska jag diska. Detta var min första lediga dag. Nu har jag 3 kvar. Röjning av gästrum fortskrider. Men i övrigt ska jag plugga. I lugn och ro. Love, love, love my life!

Kram

Pia

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att växla ner…downshifta

 1. iamittilivet skriver:

  Visst är det skönt att hitta sitt eget ”koncept” och kunna förverkliga det?! det är något jag önskar alla oavsett hur deras ”koncept” ser ut. Ha det gott och njut!!!

  Gillad av 1 person

 2. Frihet i blodet skriver:

  Ja, det är helt underbart att ha landat i det nya och se att det fungerar och blev över förväntan. Och ja, det är häftigt att utvecklas, sätta planer i verket och sedan leva det :-). Nu är nu. Ha det fint på din ö, Ia. Kramar Pia

  Gillad av 1 person

 3. whitemaskgirl skriver:

  Vad härligt det låter. Mina ambitioner är att bli skuldfri (har cirka 200 000 i studieskulder) och sedan ha ett hus, kanske i London som jag älskar eller kanske i svenska skogen som jag också älskar. Jag älskade detta inlägg och det före, det gav mig många idéer på hur jag ska förverkliga mina egna drömmar.

  Gilla

 4. Frihet i blodet skriver:

  Hej där 🙂
  Vad kul att du blev inspirerad. Ja, jag säger det själv. Jag hade gjort helt annorlunda idag! Satt undan ett sparande (pengamaskin) först, betalat av skulder och utgifter därefter. Sen hade jag fått anpassa mun efter kassan som blev kvar. Men ett sparande på 10% av ens netto SKA läggas undan ;-), utöver att man redan har en buffert på 2-5 månadslöner och kanske även målsparar till semester/bil etc..Jag har dock en liten studieskuld kvar men den räknar jag inte in hahaha. Härligt med din drömmar. Go get them!! Tackar ödmjukast för din feedback!
  Kram
  Pia

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Hallå där, fin sida, vi är många som tänker på att bli en downshifter i så mening att vi lämnar arbetslivet för livet. /J Kernel

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s