HSP

Jag är högkänslig. Det är på gott och på ont. Min högkänslighet gör att jag har stor empati. Att jag kan sätta mig in i hur någon annan har det, hur någon annan upplever olika situationer. Jag har empati för djur. Alla djur. Inte bara våra husdjur och de vilda, vackra djuren. Utan dem vi äter! Min högkänslighet talar om för mig hur människor i min närhet mår. Den talar om när någon ljuger. Jag har mina känselspröt ute dygnet runt. Jag kan inte stänga av alla intryck jag får. Jag läser av allt på ett ögonblick. Somliga tror att jag är synsk :-). Men det är jag inte. Jag bara ser allt. Hela tiden.

1899997_873159379391219_1576322783654195758_n

Jag ser vad som är äkta och jag genomskådar falskspel. Jag får lätt dåligt samvete. Jag har lätt till tårar. Jag är intuitiv. Natur gör mig lycklig. Jag tänker mer över saker än de flesta. Våld på tv påverkar mig flera dygn efteråt. Jag mår dåligt över andra människors smärta. Ensamhet är viktigt. Skitviktigt! Jag ältar. Människosamlingar utmattar mig. Hej och hå!

3959daadf7902619d8950902bb639fed

Detta är en ganska tung anledning till meditation och yoga. Men inte hela svaret förstås. Buddsmen intresserar mig mycket. Den är så klok. Och självklar. Yogan är en väg till dig själv. Den bygger upp din inre styrka. Den yttre också förstås. Men det är den inre som intresserar mig. Jag kan komma hem efter hektisk dag på jobbet. Ge Matilda 30 minuter, sen slår jag mig ner i 30 minuter och mediterar. Återhämtning. Min hjärna i full spinn landar. Mjukt. Jag är en ny människa sen. Eller yogan. Att sträcka ut kroppen. I tystnad. Att sitta med korslagda ben och med pannan i golvet. Att fokusera på balansen i en asana och sudda ut alla intryck man fått under dagen. Att känna andetagen. Jag behöver detta och önskar att jag hade hittat till både meditation och yogan för så många år sedan. Men bättre sent än aldrig.

b10c9aaabdd179f5153db0c0cbe99f15

Jag önskar ibland att jag hade ett filter så att jag slapp vara helt öppen för alla intryck. Men samtidigt så har min högkänslighet hjälpt mig många gånger. Jag råkar inte så ofta ut för falskspel t.ex.  Och jag hör andras tystnad och vet vad den säger. Jag uppskattar natur och musik och konst och litteratur mer än dem som inte är HSP. Jag är kreativ tack vara HSP. Högkänsligheten är både min styrka och min svaghet.

d6bc0470993f894bc486d717b7d6e137

Yep, thats me!

Pia

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till HSP

 1. FrökenSpara skriver:

  Det var ett tag sedan jag läste detta inlägg men har inte haft tid att kommentera. Jag är själv en HSP person. Jag fick veta det genom min chef, hon frågade mig om jag hade hört talas om det. Hon fick mig att inse att jag var en sådan känslig person. Det tackar jag henne för. Efter det har jag läst en del böcker om ämnet, mest Elaine, jag älskar dem, så enkla.

  Men jag har fortfarande stora problem. Jag gillar inte att umgås i stora grupper med människor, jag gör det väldigt sällan. Det ska vara få personer. Jag läser in mycket och ibland mår jag dåligt att jag hellre är ensam… men det är för att jag tar saker för personligt… även fast det inte är menat så personligt tar jag åt mig. Jag läser in för mycket och analyserar och ältar och analyserar och ältar. Du verkar ha det mera under kontroll. 🙂
  Tar du åt dig av andra? När du märker att någon tycker mindre bra om dig hur tänker du då? Och har du trott att någon har tyckt mindre bra om dig men haft fel? Kanske är det min osäkerhet som kommer in? När jag ältar saker så hittar jag mer negativa saker. Negativt drar till sig mer negativt, typ.
  Svårt att förklara, hoppas att du förstår vad jag menar 🙂

  Svårt kanske att vara osäker, ha dålig självkänsla, vara högkänslig och introvert, allt på samma gång! 🙂

  Gilla

 2. Frihet i blodet skriver:

  Hej där!
  Tack för din öppna och ärliga kommentar.
  Vad är introvert och vad är HSP i mig? Det går ihop och blandar sig med varandra. Och det som kan tyckas vara svagheter kanske egentligen är styrkor? Jag gillar ju inte heller stora grupper av människor dels för att jag är introvert men också för att det blir ett för stort brus för att jag är HSP. Vi tar ju för faan in vad alla känner och tänker i rummet haha. Lite så är det ju! Men även om jag inte vore HSP så hade jag ju ändå inte gillat stora folksamlingar, fester etc. För att jag är introvert. Så jag ser inget negativt i det. Jag gillar att umgås två och två eller kanske 3-4 personer. Thats it.
  Om jag tar saker personligt? Om jag gör!!! Men det var värre förrut. Men idag vet jag att jag inte kan påverka hur andra dömer eller ser på mig. Om jag ältar och mår dåligt över detta så drar jag bara till mig mer negativitet, precis som du skriver. Att andra människor dömer är deras karma. Inte min. Min reaktion är min karma dock :-). Vi ser alla på världen på olika sett. Vad som är rätt för mig är fel för dig etc. Ingen har rätt att döma. Men folk dömer i parti och minut ialla fall. Jag med om jag inte passar mina tankar :-).
  Jag har haft fel i mina antaganden om vad människor tycker om mig. Absolut! Eller snarare att problemet inte är så stort som jag vill måla upp det till! Och jag mår fruktansvärt dåligt av när människor inte förstår mig eller missuppfattar mig. Det är hemskt! Men återigen. Jag har lärt mig att bli bättre på att hantera det. För det viktigaste är ju att JAG vet vem jag är och att jag INTE behöver bevisa det för någon!
  När vi ältar skapar vi problem som inte fanns där från början. Vi är tarzan på att älta och analysera! Och vi måste lära oss att hantera det!
  Din sista mening säger allt! Dålig självkänsla, HSP, introvert. Hej hopp!! Vi har lite att arbeta med. Men samtidigt måste, måste vi titta till alla de sidor som är positiva tack vare dålig självkänsla, HSP och introversion. I love myself!!
  Och du är helt fantastisk också. Jag älskade dit öppenhjärtliga inlägg.
  Tusen kramar
  Pia

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s