Arv och miljö

Jag har lite, den sista tiden, ramlat tillbaks i gamla hjulspår. Och då pratar jag om min otålighet! Jag vill ha svar nu! Jag ställer frågor. Rätt ut eller till andra människor. Jag är otålig i somligt. Jag tänker och funderar. Analyserar. Hit och dit. Hit eller dit. Det går så mycket onödig kraft till detta. Och svaren kommer ju ändå inte när jag försöker tvinga fram dem. Dessutom förväntar jag mig saker av andra. Vilket ju också är helt absurt. Så fort du förväntar dig något av någon kan du ge dig faan på att du blir besviken. Jag har f.ö. ingen rätt att förvänta mig något av någon annan heller.

10881724_823085207738591_4107342875495689496_n

Jag har nu bestämt mig att lägga allt detta åt sidan. När tiden är mogen kommer allt att lösa sig. Svar kommer när jag minst väntar dem. Lösningar sker av sig självt och inte med att jag tvingar fram den. Så, precis som jag gjort förrut, sitter jag stilla i båten och fortsätter med det som är mitt. Att det ska vara så svårt att få rutin på detta?!

10917464_951164738250782_6690859507589978147_n

Den senaste tiden har också märkligt sammanhang dykt upp. Det gäller andras barndom som varit lik min. Det gäller min egen barndom. Den allra, allra första. De första åren. Jag tillbringade mycket tid på barnsjukhus som barn. Barnsjukhuset i Göteborg. Som stängde 1973 då Östra öppnade. Jag kommer inte ihåg någon nämnvärt från de första åren. Men jag har fått berättat. Jag satt ofta i isolering, vilket innebär att jag inte fick träffa andra barn och att det var en sluss för att komma in på det rummet jag låg på. Mamma berättade att hon vid ett tillfällen såg genom fönstret från slussen in i rummet hur jag bara satt helt stilla och tyst på en liten pall. Jag var 2-3 år.

Barn lär sig mer de första 2 åren av sitt liv än vad de gör under sitt resterande liv. Wow! De flesta beteendemönster vi har sätts dessa första 2 år. Allt vi upplever dessa första 2 år. Jag ser mönster i mitt liv, som jag direkt kan relatera till hur min barndom var. Ofta skuren från min familj. I all välmening. Och för att jag var sjuk! Om jag vet orsakerna till mina beteenden så har jag också något att arbeta med för att bryta dessa.

10981221_885147721527750_9116104148847462332_n

Sen gör alltid, alltid föräldrar misstag. Jag har gjort misstag som mamma. Detta betyder inte att mina barn kan använda mig som ursäkt för sina dåliga beteenden. Vi är alla ansvariga för vad vi säger, tänker och gör. Jag kan inte beskylla mina dåliga val eller mina svagheter på mina föräldrar. Jag kan se orsakerna och sen arbeta med dem. För att tillskriva sig offer-rollen är att ge bort makten till någon annan!! Jag vill inte att mina barn ska ärva min historia. Att det jag har haft det tufft med inte ska gå i arv till dem. Men ofta är det ju så. Hur var min mormors uppväxt? Vad i den gav hon vidare till min mamma som i sin tur lärde mig? För det är ju så det fungerar. I generation efter generation. Men hur skulle det vara om man bröt länken? Om du inser att din historia är din. Det du har varit med om och är uppväxt med är inte din historia, ditt ansvar. Vi ärver. Hänger ni med?

10857859_10152940171062264_4838241311259196911_n

Jag jobbar fortfarande med mina rädslor. Jag har kommit en bra bit på väg de senaste åren men spåren är djupa och det tar sin tid. Det jag försökte förklara lite luddigt med orden ovan är att dels har du din egen historia. Det som är du. Men sen ärver vi också en hel del av våra föräldrar. Deras mönster. Att möta vår egen historia och samtidigt se de mönster som egentligen inte är våra är ju inte det lättaste precis. Vad är mitt och vad är mammas/pappas och generationer innan? En salig röra. Men det är en sjuhelvetes ljuvlig känsla när man ser och när man förstår! Och jag har bara börjat förstå :-). Så jag fortsätter att skala av och möta mig själv medan svaren jag söker söker mig.

Jag kommer nog att återvända till ämnet fler gånger. Nu touchade jag bara på ytan känns det som. Men va fasen! Vad kräver ni? Kl 6 en söndagsmorgon haha. Nu väntar Matilda på sin promenad.

Kram

Pia

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s