Självkänslan och rädslan!

Jag har i alla tider varit så rädd för vad folk ska tycka. Att bli dömd på ett eller annat sätt. Ett litet barn som målar, målar av glädje utan att oroa sig över vad någon ska tycka om teckningen. Eller hur? Var någonstans på vägen förstörs denna tro på självet? Och var någonstans på vägen föds rädslan?

10353577_874254112615079_8955753878119279813_n

Att skriva är skrämmande tex. Att bli dömd! Tänk om folk himlar med ögonen och skrattar bakom ryggen åt mitt skrivna? Hjärnspöken för det mesta! Men om oron fanns där från början, då när jag började blogga, så är den minimal idag. Jag skriver för att jag måste. Jag är jättelycklig över att ha hittat tillbaks till det skrivna ordet. Efter år av intensivt liv! Att skriva har tagit mig ur bottenlös förtvivlan. Att skriva har satt den största glädjen på pränt. Ilska. Sorg. Kärlek. Eurfori. Att skriva är terapi. För mig.

c637f79163829a31abccb6eb395f4b23

Kommer detta skrivande att föra mig någonstans? Ja, det har redan fört mig mot ett liv med mindre rädsla. Rädsla för vad andra ska tycka. Inget hemskt hände när jag la ut bloggen i offenligheten ljus. Högsta vinsten om ni frågar mig! När jag skriver tränar jag också upp mitt skrivande. Jag testar nytt. För min egen skull. Inte för att imponera på någon annan. Jag testar mig själv och mina gränser. Att skriva är kreativt. Och jag som i alla går gått och trott att det inte finns den minsta gnutta kreativitet i min kropp! Jag hade t.o.m. en affirmation innan jag började blogga som löd…”jag är kreativ!” Haha! Jag skulle vilja ägna hela dagar åt att bara sitta och skriva. I den bästa av världar! Så skrivandet har hjälpt mig på benen när livet omkullkastar och jag önskar att jag hade haft ork att skriva de åren jag som mest behövde det. Men varför gråta över spilld mjölk? Not my kind of music.

11025200_10153110141263523_5614895421813228329_n

Tänk vilket slöseri det är med att oroa sig över vad andra tycker och tänker. Dessutom är det ju så att vi alla oroar oss över vad andra tycker och tänker. Skrattretande. Vilken frihet det är att INTE oroa sig. För det är ju så att jag kan inte älskas av alla. Somliga förstår vad jag säger medan andra missförstår. Somliga tycker om mig, andra inte. Känns det igen? Jag kan inte vara annat än ärlig mot mig själv, visa mig själv den respekten och sen leva efter min devis. Jag har kommit ut ur garderoben skulle man kunna säga. Livet är för kort för att låta andra hålla i min taktpinne. Jag önskar att vi alla kunde agera som den lilla ungen vi en gång var. Helt utan rädsla och fyllda av kreativitet. Hur skulle världen se ut då?

11050824_10153175493487863_5858029272794298184_n

Jag har förstås en del kvar att jobba med. Helt utan rädsla är jag inte. Men nästan. Rädsla för vad andra tycker dvs. Men samtidigt måste jag säga att jag är en tuff jävel. Att vara så rädd, möta rädslan, skita i den och köra! Här är min blogg. Mitt liv, mina intressen, min tro. Like it or not! Det tycker jag är tufft! Vad är det tuffaste du skulle kunna göra? Dags att kasta rädslan där den hör hemma kanske? I soporna!

Kram

Pia

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Självkänslan och rädslan!

 1. finalina73 skriver:

  Hej dig Pia!
  Under massor av år brydde jag mig mycket om vad andra tyckte och tänkte. Tills jag en dag insåg att vad jag än gör så är det alltid någon som inte kommer uppskatta det. Det går inte att styra mina val så att det ska passa alla. Efter det blev det att jag successivt slutade bry mig om andras åsikter. Livet blir så mycket enklare då.
  Underbart att läsa om att du har mindre rädslor idag. Man brukar säga att man gör val utifrån antingen rädsla eller kärlek. Tänk så många gånger val har gjorts och görs av rädsla …
  Ha en strålande söndag,
  Stor kram Lina

  Gilla

  • Frihet i blodet skriver:

   Hej Lina
   Härligt att du är här och kikar mellan varven 🙂
   Val valda antingen av kärlek eller rädsla. Bra där. Jag har en annan: Varje val du gör är resultatet av det värde du sätter på dig själv! Häftigt va?! Från det att vi vaknar på morgonen till dess att vi somnar på kvällen. Varje val!
   Och om man tänker på att varje ord som kommer ur en persons mun, varje handling och varje beteende avslöjar saker som finns inom dem själva. I deras hjärtan. Negativitet och positivitet. Om man förstår detta och tar det till sig då förstår man också att det har inget med en själv att göra. Du kan älska mig, du kan hata mig och inget har med mig att göra. Men det säger allt om den andra personen. Love or hate.
   Kram
   Pia

   Gillad av 1 person

 2. iamittilivet skriver:

  Kanske alla känslor behövs på ett eller annat sätt. Kanske en lagom portion av rädsla kan driva framåt……och stärka för att man övervann den….som Nalle Puh säger: Det är lätt att vara modig om man inte är rädd….
  Kör på!

  Gilla

 3. Frihet i blodet skriver:

  Tack Ia, för hejaropen!
  Personligen känner jag att det är skithäftigt att ha åstadkommit sådant jag tidigare trodde var omöjligt. Av olika skäl. Rädsla kan vara en av dem. Sen kan jag också känna att det ligger en utmaning i rädslan. Ska den få bestämma över mig? Nej, du jävlar hahah!
  Det är skillnad på att känna fjärilar i magen och ren skräck förstås. Ren skräck ska vi nog undvika :-).
  Kram
  Pia

  Gilla

 4. Ann-Mari skriver:

  Kunde varit skrivet av mig själv…. precis så. Rädslans om alltid funnits som en säker följeslagare genom livet, som talat om för mig alla brister och fel och begränsningar. Som jag känner att jag önskat att den vore mycket, mycket mindre i mitt liv.

  Nu har jag iallafall upptäckt den, slöjorna har fallit och jag ser ofta saker mycket, mycket klarare. Så även rädslan och då kan jag till och med säga nej till den. Känslan av att kunna göra det för att jag vill och för att jag är stark – inte mer eller mindre rädd, är helt underbar!

  Tacksamhet över att den ibland finns där och styrkan jag byggt upp så att jag nu faktiskt kan se på den och titta bakom, för att ta reda på varför, vara nyfiken och leta efter dess rötter, välja vilka jag ska ge näring till.

  Blir nog bra till slut.

  …och som en följetong till mitt jobbletande så blev jag faktiskt kontaktad om ett annat jobb… som ligger helt i linje med min önskan… och som jag också släppt för ett tag sen. Nu låter jag universum jobba, boostar och ser med spänning fram emot följande veckor.

  Kram!

  Gilla

  • Frihet i blodet skriver:

   Hallå där 🙂
   Tack för din klarsynta kommentar. Ja, de där mentala negativa bilderna vi gör åt oss själva är otroligt fantasifulla och oftast inte ett dugg sanna! Tänk om vi kunde ägna lika mycket tid åt härliga drömmar och planer inför framtiden som vi ägnar åt att slå ner på oss själva! Och vad andra ev säger om dig/mig är bara en reflektion utifrån deras erfarenhet och världsbild. Och de allra flesta säger/tänker inget alls om oss eftersom vi alla är så fokuserade på vad andra ska tycka haha. Hade jag brytt mig om vad andra säger hade jag lagt ner bloggen :-).
   Det här med dina jobberbjudanden är ju helt fantastiskt. Håll kvar känslan över att de frågar efter just dig och att dörrar börjar öppna sig på glänt! Något är på gång! Och glöm inte näven! Den tar jag själv till vid tillfällen.
   Kramar i massor och må Universum lägga ett nytt jobb i ditt knä haha
   Pia

   Gilla

 5. FrökenSpara skriver:

  Det absolut bästa som jag vill ska hända är att sluta bry mig om vad andra människor ska tycka om mig. Vilken jävla BEFRIELSE! Lycka på hög nivå! Frihet på den högsta nivån!

  Kom på av ditt inlägg att jag ska skriva ner mina rädslor.. Se till att övervinna dem. Öva, öva, öva. Öva i att göra dem och öva i att skita blankt i vad människor tycker om det. Bara göra! Kan behövas en stor portion mod för några av dem. 🙂 Sedan skriva ner positiva tankar kring situationerna för att pusha mig själv.

  Ha en underbar dag! 🙂

  Gilla

  • Frihet i blodet skriver:

   Kära FrökenSpara
   Ett svar direkt från hjärtat från dig. Love it! Och vilken bra idé! Att skriva ner sina rädslor och sen försöka förstå vad de bottnar i och varför. Först då kan man övervinna, tror jag. Sen ska man kanske påminna sig själv om att människor som är snabba att kritisera och förlöjliga också är dem som är mest rädda för förändringar. Se ”svåra” människor som en utmaning och en möjlighet för dig att växa. Vi får fortsätta möta våra rädslor hörrudu, tills det inga finns kvar haha!
   Glad Påsk och kanske ses vi på Blåkulla?
   Pia

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s