Björken och eken

Hon var från början en liten tanig björk. Såg inte mycket ut för världen. Ibland lutade hon sig mot andra taniga träd i hopp om beskydd mot stormar och oväder.

Åren gick och hon växte. Hon blev sirlig och hög. Men var fortfarande tanig och bräcklig. I hennes närhet växte hela tiden upp nya lika taniga träd som hon. I stormar och orkaner, i kyla med minusgrader och i värme med torka knäcktes träden i hennes närhet. De knäcktes, bröts ner och återgick till jorden.

Men hon var seglivad. Av gott virke. Hennes sköra grenar kunde ibland knäckas men hennes rötter var ordentligt förankrade i jorden hon stod i. Ny grenar växte ut där de gamla hade fallit till marken. Hon reste sig mot skyn. Och hon behövde inte längre beskydd av de taniga, veka träden som växte upp runtomkring henne. Hon såg dem inte ens längre.

Vad hon inte visste var att det snett bakom henne växte en stor och ståtlig ek. En ek som var mycket äldre än henne. Som hade stått där mycket längre tid än vad hon hade levt. Det skulle komma en vår när hon skakade av sig vintern. När hennes grenar återigen sträckte sig mot skyn och när nya knoppar bröt sig ut igenom hennes bark. Det skulle komma en vår när hennes grenar sträckte sig ut så långt att dem kom i kontakt med ekens grova, knotiga grenar. Och lagom till att hon själv var väl förankrad i jorden och lagom till att hennes egen stam var grov nog att klara av att överleva den värsta väderlek mötte hon sitt öde.

Hon skulle stå där bredvid eken och leva upp på sommarhalvåret. Bli beundrad för sin höga krona. För sin sirlighet och sina vackra gröna löv. Hon skulle stå där i sin kvinnlighet och svaja i den svaga sommarbrisen och älska sommaren. Medan eken levde upp på vinterhalvåret. Då kunde han visa upp sin prakt i form av bred krona och knotiga, tunga grenar. Ålderdom och väldighet. Där hon bara såg tanig och naken ut utan löv blev eken med sina grova grenar, jättestam och breda krona – pampig! Och även om hon var seg och stark så lät hon eken omfamna henne under de värsta stormarna. Eken med sin knotighet sträckte ut sin grenar mot björkens tunna, sirliga.

7537373664b4311f675fa8eb65bd791c

Så där stod de två. Hon levde upp på vår och sommar. Han var vackrast på höst och vinter. Men om allt detta visste hon ännu inget om. För hon stod där ensam, stolt och stark. I väntan på nästa vår.

/Pia

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Björken och eken

 1. Jenny skriver:

  Vilken fin text och vilken fin bild!
  Har du målat den?

  Gillad av 1 person

 2. Frihet i blodet skriver:

  Hej Jenny
  Vad härligt att du gillade texten. Den poppade upp i skallen på mig en dag jag satt i bilen. Jag körde hem och började skriva. Bilden hittade jag dock på nätet men jag tyckte att den passade precis in på Björken :-). Tack för din kommentar och ha en fin dag!
  Kram
  Pia

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s