Bohuslän

Solsken, stekheta sommardagar i all ära. Men väder i min smak är storm, regn och dimma. Speciellt i Bohuslän. Jag kan inte tänka mig att nordan är så kall någonstans i Sverige som i Bohuslän. Och idag blåser det nordan så det viner i husknutarna. Och den går genom märg och ben!

På promenad med Matilda. En upprörd fjord och träd som böjer sig i den hårda vinden. Jag gömmer mig i min vinterjacka. Himlen är blå och solen lyser klart. Vi kommer in i lä. Och genast är det het sommardag och jag håller på att förgås där inne i jackan. Men bakom nästa krön åker dragkedjan åter igen upp mot hakan! Isvind rätt in i ryggmärgen! Jag älskar ljudet av vinden. Och jag älskar allt jag ser omkring mig. Träden och upprört vatten.

SONY DSC

Åbyfjorden förra våren

Lite senare sitter jag i bilen för att lämna ”inlandet” och ge mig ut mot kusten. Lysekil och mamma. Det jag lämnar är böljande grönt, höga berg, skog som klättrar längs bergskammar och berg som störtar brant ner i fjorden. Det är så gröööööönt!! Och vinden tar tag i Fina Bilen hela tiden. Naturen lever idag! Men det bästa av allt väntar. Att högt, högt upp på backkrönet mötas av staden där långt nere. En stad dominerad av en kyrka som sträcker sig högt över hustaken. Men det är inte det bästa. Det bästa med att komma över backkrönet är att se havet breda ut sig nedanför. Hav så långt ögat når. Ett upprört hav idag :-). Vita gäss. Blå himmel. Jag älskar Bohuslän och den natur som är min.

SONY DSC

Solnedgång Lysekil

Och jag älskar att vara hemma. Att bara kunna sätta sig i bilen och köra över till mamma. Hjälpa henne att putsa fönster. Dricka kaffe och äta macka. 4 h spenderade vi ihop. Hennes bostad är modern och nybyggd. Men det inre speglar en bohusländsk historia. Från generationer tillbaka. Det som en gång var nyttosaker står idag som minnen längs med fönsterkarmen. Var man än skulle placera hennes och pappas hem på jorden så skulle rötterna till Bohuslän avslöjas av det som hemmet innehåller. Och mamma som berättar historier från förr. Om vilken fisk man äter vilken årstid. Och är det en kall vinter så händer det eller det med fisken till sommaren och tvärtom etc etc. Mamma är ju mamma. Men hon har stor kunskap om havet och dess invånare. Och också om dess tillagning. Ingen steker makrill som min mamma.

2013-11-04 13.20.03Ett oroligt hav utanför Smögen

Som barn var hon så trött på att äta hummer! Från tid till annan åt de jämt hummer! Eller makrill. Jämt denna makrill, berättar mamma! Och själv kommer jag ihåg när fiskebåtarna landade i Havstenssund med nykokt räka. Och hur vi ungar stod på bryggan och fick ta emot en ica-kasse med trasig nykokt räka som inte gick att sälja. Vi klättrade högt upp på berget ovanför hamnen och satt där och åt oss proppmätta! En fortfarande varm räka.

2013-11-22 11.45.56Gullmarsfjorden. Utsikten från Vann Spa Hotell & Konferens.

Jag åkte hem framåt eftermiddagen igen. Solen skiner fortfarande från blå himmel. Och nordan har inte gett med sig det minsta. Love it. Jag saknade måsarna idag. Jag hör aldrig måsar där jag bor. Men så fort jag kliver ur bilen på gatan nedanför mamma så hör jag dem. Måsarnas skriande är för alltid kopplat till Bohuslän för mig. Sommar i Havstenssund, hos mormor. Och jag är pytteliten. 1973 kanske :-)? Men idag, i den hårda blåsten, höll sig måsarna tysta.

SONY DSC

Här bor jag.

Jag har varit borta från Bohuslän i 18 år. Under hela denna tid levde det fortfarande i mitt hjärta. Jag återvände hem så gott som alla sommrar om så bara för en vecka. Jag kommer alltid att återvända till Bohuslän. För det här är mitt. Naturen, ljuden, havet, ljuset, stormarna och dofterna. Här finns mina rötter. Men var mina grenar kommer sprida sig vet jag inte idag. Vi får se. Bohuslän är min trygghet, för här är jag hemma. Jag förstår språket, människorna och jag känner till naturen. Inget är nytt. Allt är och förblir lika här. Och jag kommer alltid, alltid återvända hit. Vi hör liksom ihop. Bohuslän och jag.

20150306_150437Skogspromenad.

Och medan nordanvinden fortsätter kyla ner och medan solen försvinner bakom trädens toppar så sätter jag på dagens sista kopp kaffe. Med Ikaffe förstås. Älskar Oetleys produkter btw haha!

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s