Mamma först och främst

Helt plötsligt blev jag utslängd i ett liv utan barn. Jag var inte förberedd på det. Lika lite förberedd som jag var den dagen min första föddes, när jag blev utslängd i ett liv som mamma. Från den ena dagen till den andra.

Fast nu var det omvänd ordning. Från mamma till….vad? Icke-mamma? Det finns ju inte. Men som mamma utan hemmaboende barn. Jag har all tystnad och tid som helst att bara lägga på mig själv. Och jag älskar det. Formligen älskar ett liv utan hemmaboende barn. Men jag är fortfarande mamma. Och jag oroar mig ständigt. Mina barn är urusla på att höra av sig! Och jag vill ju inte ligga på. Så när de inte ringer skapar jag en fantasivärld av allt hemskt som pågår i deras liv.

When-my-kids-grow-upPay back time!!

2 av dem bor i Göteborg. Pojken som var min prins och ständiga följeslagare står nu på egna ben och hör ALDRIG av sig. Svarar knappt på mess. Och jag målar upp värsta bilden av att han inte mår bra eller att annan skit händer i hans liv. Flickan, min storalilla älva, är också dålig på kontakt men brukar ialla fall svara när jag ringer. Och själv ringer jag dem inte så ofta heller för den delen. I mitt förhållande till mina barn är jag lika självständig som i mina andra relationer. Men kärleken till dem finns jämt i mitt hjärta. De finns jämt med mig i tanken. Precis som den ständigt närvarande oron och rädslan!

Nu pratade jag med Tove-Älvan häromdagen. Och Prinsen var också hemma. Allt var bra!! Toves pojkvän har fått jobb på Volvo i Göteborg. En sjuhelsickes kille till svärson måste jag säga. Tove och han är som gjorda för varandra. De har varit ihop sen de var 16 och 17. Idag är de 21 och 22. Kärare än någonsin. Om jag någonsin kommer att tveka på att det finns soulmates så är det bara att ta en titt på dessa två. Av alla mina barn så var det Älvan som behövde träffa sin soulmate tidigt i livet. De andra 2 är av annat virke :-).

1484677_630281440407271_3796704013887738714_n

Men när jag pratar med mina barn så faller vi tillbaks i gammal jargong. De är barn och jag är mamma. Älvan och Prinsen börjar små-tjafsa samtidigt som jag är i telefon. Och jag hör hur 20-årig prins ropar i bakgrunden med gnällig röst: ”Mamma, Tove är eeeeeelak!” Och jag som genast tar parti för liten prins säger till 21-årig Älva att vara snäll mot sin bror! Haha. Jag älskar att mina barn är så knäppa!

Men sen också vuxensnack. Jag och 21-årig dotter. Jag berättar om mina tankar om livet just nu. Hon lyssnar och sticker in med genomtänkta repliker. Och jag talar om för henne hur mycket jag tycker om hur mycket hon och Jonas tycker om varandra. ”Ingen får mig att skratta som han”, säger hon. ”Jag kan inte förstå hur andra kan säga att de har en pojkvän och sen också en bästa vän. För mig är Jonas både pojkvän och bästa vän. Av alla killar som gick på it-gymnasiet (och det var ju bara killar där mer eller mindre) så var det ingen som ens kom i närheten av hur Jonas är.”

Asså, jag smälter. Jag älskar Tove och Jonas kärlek.

Och Prinsen kommer hem och passar Matilda när jag drar ner och rockar Göteborg. Och samma helg fyller både Tove och Jonas år så då ska vi alla mötas upp och fira på vegetariskt fik. Mina stora barn och jag. Jonas är förstås också mitt barn. Vems barn skulle han annars vara?

Nu har jag fått pratat med dem och jag är lugn för nu. Till dess tvivel och oro återigen kryper på mig. För hur det än är med mitt härliga fria liv så är det inte något värt om inte mina barn mår bra.

För dem släpper jag allt.

Kärleken till dem är störst. Och jag är mamma först.

English-Love-Poems-and-Quotes-for-My-Girlfriend8

Jag älskar er alla 4 för evigt och för alltid

Mamma-monstret

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mamma först och främst

 1. Ann-Mari skriver:

  Läser ikapp hos dig nu Pia, jag har haft så fullt upp att jag knappt hunnit andas emellanåt. Så kommer jag till ditt ”rum” och mysläser. Underbart.

  Som så många gånger förr ryser jag när inläggen du skriver stämmer nästan lite FÖR väl in i mitt liv och hur jag tänker och känner. Det är fantastiskt! Attraktionslagen, javisst och jag blir lika glad och faschinerad varje gång det händer.

  Läser först om frihet, om kärlek och vad kärlek är. Tänker på mina egna orosmoment med något jag friskt vågar framöver men är så rädd för. Rädd men ändå… det är min frihet som finns där framme. Att äntligen få bestämma själv. Har någon osynlig i ryggen som puffar på mig och säger åt mig att inte ge mig. Känner mig som en myra bland tallarna, men även myran ser trädtopparna -om hon bara klättrar upp på en sten och tittar noga. Eller hur?

  Läser om din kärlek till dina barn och ryser igen, mysryser. Så är det ju och så vill jag att det ska bli när de blir stora. Kan bli så vansinnigt orolig för hur det ska gå för dem. Hur ska det gåååå?! Sen tittar jag på dem och inser hur kapabla de är. Det finns många orosmoment och de kommer att vara ledsna och uppgivna många, många gånger – men jag ska finnas här. Tigermamman.

  Och sen skriver du under med mamma-monstret…. Då kan jag inte annat än bara le.
  För vem kallas mamma-monstret i vår familj om inte jag.

  Kram!

  Gilla

  • Frihet i blodet skriver:

   Hej där!
   Härligt att höra av dig igen! Du är själv inte så dålig på att uttrycka dig i ord och fantastiska beskrivningar! Och det är väl så det är med det skrivna språket. Man når fram till somliga. Och somliga inte. Och det som skrivs intresserar vissa medan andra bara rycker på axlarna.
   Ibland tvekar jag till bloggen men sen kommer skrivklådan och ja, då är det bara att köra igen! Och sen finns ju ni som läser :-). Jag kan inte sluta nu!
   Och av alla morsor som finns är mamma-monstren de bästa!
   Fortsätt att vandra på den inslagna vägen. Svaren kommer när tiden är rätt. Min starka tro.
   Kram
   Pia

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s