Produktivitet eller andlighet? Slav eller passion?

Jag har precis läst två artiklar. Två helt olika artiklar. På ytan. Den ena handlade om andlighet, att leva vår passion och den andra handlade om att vara produktiv och att bidra till tillväxten. Artiklarna var varandras motsatser å ena sidan, men å andra sidan handlade dem om samma sak. Att inte vara intresserad av att leva i en värld som styrs av- och där jag värdesätts av pengar och titlar.

Ett annat ämne, som är en del av ovan, är min tro på att allt jag möter, situationer och människor, är till för att jag ska lära mig något. ”Världen är ditt klassrum och människorna runtomkring dig är dina lärare”. Precis så! Och det är ju de ”svåra” människorna som vi lär oss mest av. Mest om oss själva vill säga. Att kunna visa tålamod och förståelse för människor som vanligtvis skulle väcka vår irritation.

11392830_1036749353032220_7372248562794509086_n

Jag arbetar med mig själv med detta förstås. Att inte vara dömande. Och jag är ganska bra på det om jag får säga det själv. Men självklart är jag inte perfekt. Jag dömer människor omkring mig jag också. Precis som du. Men i och med att jag har fått upp ögonen för beteendet hos mig själv är jag också snabbare att avbryta min tankar och istället titta på dem och se vad dömandet grundar sig i. Jag har lärt mig mycket om mig själv tack vare detta.

Vad jag har lite svårare för är människor som dömer mig. Där har jag massor att lära om mig själv. Varför blir jag irriterad när människor inte förstår mina livsval? Varför vill jag förklara och försvara? En person frågade mig om jag ville flytta tillbaks i tiden när han fick reda på att jag eldade med ved. Eller snarare när han fick reda på att jag BAR ved för att fylla på vedlåren i vintras. Varför ska jag ens behöva förklara mig om varför jag eldar med ved? Skulle han förstå vikten av downshifta? Vikten av att äga min tid istället för att betala elbolag? Men jag svarade bara nej på frågan.

11224177_10152896212621439_6446875555878745029_n Haha ja se till att du är perfekt innan du själv dömer. Note to oneself ofc :-)!

Eller som i artikeln om produktivitet som handlade om en författare som tjänade 10 kr/h på sitt skrivande. Och där människor hela tiden undrade hur många böcker han sålde och hur mycket pengar han tjänade. Varför är det intressant? Han följer sin passion, han skriver för att han kan och för att han vill. Varför behövs kreativitet motiveras? Skrivandet har inte med materiell välfärd att göra :-).

Status och titlar har aldrig intresserat mig. Inte någonsin under hela mitt liv. Du kan äga bilar, hus, båtar, smycken. Resa utomlands på semester hur mycket du vill. I am not impressed. Men alla dessa människor som väljer andra vägar att leva sina liv långt ifrån statusprylar och titlar har alltid intresserat mig. De som för mig lever ett genuint och äkta liv. De som verkligen kliver utanför boxen. Som vågar.

11202607_482733811876208_6587425635495518515_n

Mitt liv är inte så märkvärdigt. Jag lever inte utanför boxen. Ännu. Men jag har gjort en hel del livsval som många inte gör. Jag vänder ryggen helt åt det gängse livet dvs jobbar ihjäl mig för att betala skulder eller upprätthålla en livstil som kostar pengar. Jag downshiftar (ihop med massor av andra människor), jag är vegan (liksom massor med andra underbara människor), jag är andlig/buddist (precis om en helvetes massa andra) och jag jobbar mot att leva min passion (vilket inte sådär jättemånga människor i Sverige gör). Men att leva mina livsval innebär att jag möter människor som dömer eller ger pikar. Sen möter jag förstås också människor som tycker att jag är rolig att vara med eftersom jag tänker lite olika. Så att säga. Men det är de som dömer som är mina läromästare.

11156268_10152790978541439_1751349023953534650_n

På ett djupare plan vet jag att vi alla är i livet just där vi behöver vara. Så när andra dömer är det för att de inte förstår. Eller känner sig hotade. Eller rädda. Avundsjuka. You name it. Samma med mig när jag dömer! Avundsjuka är inte vackert :-)! Jag kan tappa bort mig när jag är ute i den produktiva världen. Jag tappar bort min andlighet lite. Vad som är viktigt och vilka vi egentligen är. Vi är alla lika, vi kommer alla från samma källa, vi är alla kärlek och vi har alla levt tidigare och kommer leva igen. När vi dör, dör vi inte! Så hur vill du leva det liv du lever just nu? Jag vill leva i frihet. Dvs att äga min tid här på jorden.

Ljus och kärlek

Pia

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Produktivitet eller andlighet? Slav eller passion?

 1. FrökenSpara skriver:

  Jag måste ju bara skriva, sluta aldrig blogga människa. 🙂 😉 Jag blir så glad och positiv av dina inlägg.

  Status och titlar imponerar inte på mig heller. Inte heller fina prylar eller mycket prylar.
  Förut var jag mer en sådan som ansåg att de var ytliga och tänkte bara på sig själva. Det är tråkigt att jag tänkte så bara för att vissa går omkring med fina kläder på jobbet och har fina titlar. Jag har träffat så många människor som har en grymt intressant historia att berätta trots titlar och dyra saker. Jag har lärt mig att inte döma från något håll. Det är så många olika och intressanta människor som jag har träffat. Det är ju förståss inte bara de med status och prylar som har intressanta historier att berätta men att jag dömde dem på förhand är tråkigt. Jag har lärt mig av det!

  Det är precis som du skriver man är inte perfekt men när man tänker efter och lägger märke till vad an håller på med så får man analysera dem. Att man är medveten, då har man kommit långt.

  Gillad av 1 person

  • Frihet i blodet skriver:

   Tjenare!!
   Det är härligt att ha kommit till den insikten att det säger en hel del om mig när jag dömer andra. Det visar på svagheter som jag behöver bearbeta. Kanske gamla sår som inte är läkta. Var och en av oss behöver ta en ordentlig titt på vad dömandet grundar sig i. Och sen kan vi alla sluta att döma varandra haha! Lätt som en plätt :-)!!
   Härligt att du uppskattar min blogg. Och att den gör dig glad. Mission completed. Det är bla varma kommentarer som denna som ger mig näring när mina läromästare korsar min väg.
   Kram och tack
   Pia

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s