Cowspiracy

Imorse vaknade jag till ett skitkallt hus (självvalt, jag downshiftar ju!). Armen som låg ÖVER täcket var täckt med frost…skoja bara! Men kallt var det. Matilda hoppade upp och la sig sked med mig ett tag och ja, hon är så gosig på morgonen. Men sen var det då dags att sätta fart på kamin. Ut på blåsig altan i pyjamas och träskor för att hämta in lite stickor. Burr, burr!! Och medan brasan så sakteliga tog fart gick jag runt och tände upp lite stearinljus i mitt adventsfina lilla dockhus. Matilda ut runt hörnet och kissa snabbt, prommis blir det om någon timme istället. Katterna har fått mat och nu lägger sig ett härligt ro denna tidiga förmiddag. Soffa, pyjamas, kamin och kaffe. Just nu, i detta nu är livet helt fantastiskt.

Jag såg dokumentären cowspiracy häromdagen. Jag är vegan. Och jag har alltid sagt att det är för djurens, miljöns och min hälsas skull. Men efter att sett den här dokumentären har jag ändrat min inställning. I första hand är jag fr.o.m nu vegan för miljöns skull. I andra hand för djurens skull och i tredje hand för min hälsas skull. Är du miljövän? Förmodligen svarar du ja på den frågan. Men hur mycket du än sopsorterar eller tar cykeln istället för bilen kan du inte göra lika stor skillnad som om du slutade äta kött och mejeriprodukter. Köttproduktionen är skyldig till större utsläpp än samtliga transporter i hela världen. HELA VÄRLDEN!!

cowspiracy-fact-block-image-web-copy

Jag har undvikit att titta på den här dokumentären då jag trodde den handlade om hur illa djuren far i djurfabrikerna. Men den tog nästan inte alls upp denna frågan. Tack och lov. Den förklarade på ett pedagogiskt sätt hur djurproduktionen påverkar vår miljö och vårt jordklot. Den tog också upp det faktum att stora miljöorganisationer mer slåss mot stora oljeföretag än att gå till kärnan av det allra största hotet. Vårt köttätande. Och varför gör de inte det? Tja, sanningen är inte bekväm, de vill inte reta upp sina betalande medlemmar eller sponsorer. Det skulle ju också innebära att varje miljö-nisse i dessa organisationer behövde gå över till vegankost. Man kan inte vara en miljö-kämpe och inte-vegan. Thats it.

B4GXktBCMAA4Ad3

Lite fakta från filmen:

 • Det krävs 3 000 liter vatten för att producera en (1!) mcdonalds-hamburgare. Lika mycket vatten som krävs för att duscha varje dag i två månader.
 • Det krävs 18 gånger större markyta för att producera mat för en köttätare, än för en vegetarian.
 • Varje sekund skövlas mellan fyra och åtta kvadratkilometer regnskog.
 • Uppfödning av djur står för 91 procent av all skövling av regnskog i Amazonas.
 • För varje kilo fisk som dras upp, dödas fem kilo av andra djurarter av misstag.
 • Kött- och mjölkindustrin använder en tredjedel av den totala mängden vatten som konsumeras.
 • 45 procent av all landmassa på jorden används till att föda upp boskap

Vad händer om vi fortsätter leva så ansvarslöst som vi gör idag? Medan jordens befolkning ökar. Vad händer när vattennivån stiger och människor måste flytta från sina länder? Till vilka länder ska de flytta?

En stor svensk hotellkedja gick nyligen ut och sa att de skulle plocka bort bacon och prinskorv från sina frukostbufféer, i ett led i det miljöarbete som kedjan gör. Men det blev ett sådant jävla ramaskri från kunderna att kedjan var tvungen att ta tillbaka beslutet. I fortsättningen får alla gäster bacon och prinskorv till frukost igen. Hur ska vi vända skeppet? Så sorgligt.

Cowspiracy

Se gärna den här dokumentären på Netflix. Den handlar om vårt gemensamma hem och att inte lämna över till nästa generationer att försöka rädda vad som räddas kan, där vi blundade. Den är lättsam och pedagogisk med ett jävligt obekvämt budskap.

Jag är vegan för dina barnbarns skull. Om jag hårddrar det.

Love and Light

Pia

 

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Cowspiracy

 1. pippilotti skriver:

  Tack för detta! Jag har länge tänkt se denna film, ska göra slag i saken nu. Själv var jag vegetarian i 20 år, men äter numera då och då små portioner kött och fisk när det bjuds och inget bra veg alternativ finns. Försöker även minska på mejeriprodukter. Tänker att det skulle vara enkelt för de flesta att börja med att bara minska på det sättet och slippa ta ett för många drastiskt beslut att bli hel-vego. Och bara det skulle ju göra enorm skillnad!
  Tänker dock på de kor som betar och rör sig fritt över enorma områden av gräsbevuxna kullar i Montana. Såg det med egna ögon då jag red i dessa områden. För mig personligen känns det så fruktansvärt onödigt att döda levande varelser när det finns så bra alternativ. Men vill man absolut äta kött, så är ju djur som uppföds på detta sätt att föredra.
  Det var inte svårt att få en fräsch och matig sallad där. Men till varje underbar grön rätt skulle det absolut sprinklas kött över. Grekisk sallad? Yes mam – would you like som bacon and (!) chicken on top? Lol! De som valde detta, fick en hel hög med bacon och två stora kycklingbröstfiléer ovanpå en en redan gigantisk sallad 🙂

  Gilla

 2. Frihet i blodet skriver:

  Ja, det kan verkligen upplevas som ett skrämmande och svårt beslut att gå från det ena till det andra från den ena dagen till det andra. Men det är vårt gemensamma ansvar och det går inte att komma ifrån. Sen hur vi tar oss dit, med jättekliv eller pyttesteg är upp till var och en att fatta beslut om. Varje pyttesteg är ett steg :-).
  Innan jag blev vegetarian så åt jag kött bara från grisar på en krav-gård som låg flera mil från där jag bodde. Det kändes jätteviktigt för mig att grisen hade fått leva ”fritt” utomhus i hyddor. Men som sagt sen blev jag vegetarian och därefter vegan. Jag började med pyttesteg.
  Det var en mycket intressant dokumentär och mycket som kom fram är sådant som vi som konsumenter aldrig får reda på.
  Kram
  Pia

  Gilla

 3. AllaMinaDagar skriver:

  Ja det är nog sant det där. Nu är jag inte vegan eller ens vegetarian men jag äter inte särskilt mycket kött och då alltid närproducerat. MEN det begriper jag ju att det inte räcker så långt ändå. Vi har så sakteliga börjat äta mer vegetariskt men ännu har vi en bit kvar, men en bit på vägen kanske?

  Gillad av 1 person

  • Frihet i blodet skriver:

   Ja, alla bäckar små. Läste i tidningen vid något tillfälle att det var någon skola som ville införa köttfri dag och det blev ett herrans liv. Det blev ingen köttfri dag på den skolan. Jag tror att det handlar om kunskap. Men faktum kvarstår, en förändring måste till. Rom byggdes inte på en dag :-).
   Kram
   Pia

   Gillad av 1 person

   • AllaMinaDagar skriver:

    Var sak har sin tid och vi bättrar oss i alla fall 🙂 Men att det ska behöva bli sånt liv för EN köttfri dag är ju ganska löjligt kan jag tycka 🙂

    Gillad av 1 person

 4. Cajsa Lovehav skriver:

  Jag är helt enig, det är för miljön en tar dessa steg:) Jag skrev själv om just Cowspiracy på mig blogg för ett par veckor sedan: http://gronamoment.se/2015/11/16/maten-och-moralen/

  Generellt fin blogg du har:) Sätter upp mig som följare.

  Allt gott
  Cajsa Lovehav

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s