Anti Jante

Vem är inte anti Jante? Jag tror de flesta skulle hålla med mig. Anti Jante är motsatsen till den förskräckliga Jante-lagen. Lagen som säger att du inte ska tro att du kan mer eller är mer än någon annan. Dvs du är inte unik på något sätt! Och du ska inte glädja dig åt dina framgångar eftersom du inte duger någonting till. Hur långt kommer man här i livet med den inställningen? Eller om man är rädd för att andra har den inställningen om en själv?

Men även om de flesta är emot Jante så hör vi alla ändå då och då hur människor skrattar åt/hånar eller på andra sätt förminskar sina medmänniskor. Med stöd av Jante-lagen. Jag anser att det är svaga och rädda människor som gör så här. Människor som det egentligen är synd om. Hur hade deras liv sett ut om de inte var så svaga och rädda? De är förmodligen själva livrädda för att bli förminskade och hånade. Förmodligen har de också blivit det tidigt i livet.

I motsats till Jantelagen, som du själv kan googla, skapade Gudrun Hjelte Anti-Jantelagen:

 • Du ska tro att du är enastående
 • Du är värd långt mer än du tror
 • Du kan lära dig allt
 • Du är bättre än de flesta andra
 • Du vet mycket mer än många andra
 • Du har mycket att vara stolt över
 • Du duger till allt
 • Du ska inte be om ursäkt för dig själv
 • Du har någon som bryr sig om dig
 • Du har kunskaper att lära ut

Känns bättre att läsa denna va? Men för att klargöra. Anti Janti är INTE till för att du ska se ner på andra utan för att du ska lära dig älska dig själv. Som jag ser det.

frihet

Namaste

Pia

Om Frihet i blodet

Hej och välkommen till min blogg, Frihet i blodet. Fr.o.m Mars 2016 skriver jag på bloggen som finns på min hemsida. Ni är varmt välkomna dit: www.piagustafsson.se . Frihet i blodet ligger kvar orörd och för alla att läsa men som det ser ut i skrivande stund kommer inte jag att skriva några nya blogginlägg. Ljus och kärlek Pia Om du är intresserad av personlig utveckling, självkänsla, andlighet, attraktionslagen och livsförändringar så kommer du att känna igen dig här på bloggen. Jag skriver helt ur mitt egna perspektiv och mina egna reflektioner och jag hoppas att det kan inspirera och/eller motivera dig. Jag själv påbörjade en livsförändring 2013. Det var dags att stanna upp och hitta den jag i själva verket var djupt där inne. Personlig utveckling har alltid varit en stor del av min person. Nu tog jag det ett steg längre. Jag började fördjupa mig i mitt intresse andlighet och jag började jobba med attraktionslagen. Jag gick från att vara vegetarian till att bli vegan, från sambo till singel. Från yta till djup, till ett för mig meningsfullt liv som alltid legat närmast men som jag aldrig haft möjlighet att leva fullt ut. Jag flyttade från östkusten till västkusten. Från bostadsrätt i Västerås till att hyra ett pyttlitet hus strax utanför Hunnebostrand. Bytte yrkesinriktning från säljjobb i storstan till härliga möten på en stor konferensanläggning på liten ort. De närmsta åren skulle komma att bli de mest utvecklande och de mest utmanande jag någonsin upplevt. Och de mest skrämmande. Att lägga ut min tankar i offentligheten via min blogg t.ex. är en av de största rädslorna jag övervunnit. I ett led till den livsförändring jag önskade göra beslöt jag att downshifta 2014, dvs gå ner i arbetstid och minska på konsumtion för att istället ägna mig åt sådant som är mitt innersta jag. Jag ville utbilda mig inom coaching, skriva, spendera tiden i naturen ihop med min aussie Matilda och ja, bara leva ett lugnt och stillsamt liv och ta mig tid. Frihet har alltid varit ett stort och betydelsfullt ord för mig med så mycket innebörd på så många olika områden. Att göra vad jag vill med vem jag vill när jag vill och hur länge jag vill. Därav namnet på bloggen. Jag är diplomerad mental coach och utbildar mig idag till certifierad livscoach. Jag är född 1967, är skild och har 3 vuxna barn. Min bakgrund finns inom eget företagande, sälj och service. Jag har även en examen i ledarskap, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Jag hoppas du blir inspirerad av det du läser, det skulle vara min stora glädje. Säg gärna hej i kommentarsfältet och/eller gilla min fb-sida som du hittar till höger här på sidan. Du är varmt välkommen! ”Creative people are easily bored, they like to take risks and they make mistakes – lots of them, they do NOT like rules, and they have BIG dreams. They ”think” with their hearts.” Namaste Pia
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Anti Jante

 1. Ann-Mari skriver:

  Tycker ofta att anti jante misstolkas tyvärr… att folk just ser ner på andra. Men det är ju absolut det du säger, att vi ska lära oss att älska oss själva och alla delar av oss själva. Tänker ofta på detta när det gäller barnen. För att jag ska fungera som förebild behöver jag lära mig först, sedan peppa, stötta och lära dem. Men oj – det är svårt! Sen är det det här eviga med att inte skryta…. hur ofta ser vi inte ner på folk som säger att de är bra på något? Ändå är det precis det jag vill att mina (och andra) barn ska kunna säga, högt och ljudligt och med stolthet – jag är bra! … och det är DU också. Det vill jag lära dem.

  Härligt att du är tillbaka Pia ♥
  Kram!

  Gilla

  • Frihet i blodet skriver:

   Hej Ann-Mari!
   Javisst kan det vara svårt. Lägg därtill att vi alla har vår egna verklighet för vad som t.ex. är skryt och inte. I min värld kan jag känna att skryt är en dimridå för något som man inte egentligen är. Man vill bara övertyga andra om något man inte ens tror på själv. Medan god självbild, självkänsla eller självförtroende utstrålar glädje och trygghet.
   Jag har haft en hel del omkring mig på sista tiden och bloggen har fått stryka på foten. Förändringarnas vindar blåser återigen kring mig och resultatet är strax här att levereras :-).
   Kram A-M
   Pia

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s